О нама

Културни центар „Хаџи Рувим“ Лајковац основан је 1993. године као јавна установа која обједињује све програме културе у општини Лајковац. Носи име Хаџи Рувима, архимандрита манастира Боговађа, рођеног у Бабиној Луци 1752. године код Ваљева. Развио је значајну сликарску и резбарску делатност и био је један од последњих великих српских дуборезаца и графичара из XVIII века. Његова уметничка делатност представља спој српске традиционалне и европске каснобарокне уметности, и зато се може рећи да је он одиграо значајну улогу у развоју ликовне културе у Србији крајем XVIII и почетком XIX века. Радио је дрворез са изгледом манастира Крушедола у Срему и сценама из живота Христа и Богородице, а украсио је и многе књиге својим цртежима пером, између осталих ктитора манастира Боговађе на Колубари кнезова Павла и Јована Велимировића. Њихове ликове је реконструисао на основу фресака из 16. века. Године 1804. умро је у Београду.

Културни центар располаже биоскопско-позоришном салом и галеријским простором. У саставу Културног центра ради и Дом младих са модерним објектом који има дискотеку и клуб. У Дому младих се организују концерти, ДЈ вечери, журке, трибине и радионице за младе.

Под окриљем Културног центра делује дечији фолклорни ансамблфолклорни ансамбл ветеранааматерско позориштемешовити хордечији хор и ликовни клуб.

Културни центар је организатор и домаћин више традиционалних манифестација, од којих су најзначајнији „Дани Лајковца“, градска културно-забавна манифестација која се организује крајем јула, поводом градске славе Огњене Марије; „Колубарски вез“ – међународна смотра фолклора; „Ликовна колонија“, „Дечији фестивал науке – Учествуј и ти“, Општинску смотру рецитатора „Песниче народа мог“ и друге.
Поред манифестација, организатор је и свих других културних дешавања намењених широј публици.

Фолклорно друштво има сениорскидечји и ансамбл ветерана који наступају и ван граница наше земље – у Италији, Грчкој, Португалији и другим европским земљама. Руководиоци фолклорног ансамбла Јелена Поповић и Мика Петровић са играчима успешно представљају културни центар и Општину Лајковац у земљи и иностранству.

Пробе фолклора се одржавају два пута недељно у просторијама културног центра, припремни и дечији ансамбл имају пробе понедељком и средом од 18.30 часова а секција ветерана уторком и четвртком од 19.30 часова.

Фолклорни ансамбли током целе године врше упис нових чланова.

Мешовити хор под диригентском палицом мр Уроша Степановића, окупља већ десет година чланове који наступају на манифестацијама, приредбама, књижевним вечерима.
Културни центар су представљали у земљи и иностранству а јавни наступи су остали забележени као веома успешни и пробудили су пажњу публике.
Поред мешовитог хора у оквиру наше установе културе , ради и дечији мешовити хор „Хорић“ под вођством Ведране Теофиловић. Годину дана њиховог постојања обележили су наступи на манифестацији „Дани Лајковца“, књижевним вечерима.

Мешовити и дечији хор током целе године примају заинтресоване нове чланове.

Аматерско дечије позориште је од оснивања припремило десетак премијера, углавном за децу: Пепељуга, Хајди, Мала Сирена, Ивица и Марица, Мери Попинс, Мачак у чизмама, два мјузикла, драму Авантура живота и смрти, Лајање на звезде….Глумци су деца и млади узраста 10 – 19 година, позориште има 36 активних чланова међу којима су и добри певачи и иструменталисти. Дечије аматерско позориште води Деана Бабић.