Заједничка изложба слика Душка Радаковића и Марије Вучковић

23.12. од 19.30. часова у Галерији КЦ "Хаџи Рувим" Лајковац, биће отворена заједничка изложба слика Душка Радаковића и Марије Вучковић.

Душко Радаковић рођен 1971. године, живи и ради у Лазаревцу, све његове иконе су рађене технологијом воскираног плитког дубореза

Иконе ради због љубави према Богу и ради славе његове, најчешће се налазе у домовима људи као славске иконе али има их и по црквама и манастирима све до Свете горе.

заједничка изложба слика  Душка Радаковића и Марије Вучковићзаједничка изложба слика  Душка Радаковића и Марије Вучковић
Радо воли да излаже некада самостално а некада групно са другим црквеним уметницима у Лазаревцу, Београду, Обреновцу, Ваљеву и када се укаже могућност учествује на колонијама стичући знање и предање.

заједничка изложба слика  Душка Радаковића и Марије Вучковићзаједничка изложба слика  Душка Радаковића и Марије Вучковић

Марија Вучковић рођена 1982. живи и ради у Београду, њене иконе су рађене комбинованом технологијом израде.


Такође због љубави према Богу и призива ради славе Његове, иконопише свете иконе које су пронашле свој пут по домовима верујућих по целом свету по црквама и манастирима, а често путује у манастир Метеоре где иконопише у тамошњој радионици по неколико месеци годишње.
Почела је да излаже пре годину дана са Душком у заједничким изложбама.

Оно што међусобно сједињује Душка и Марију је темељ на коме је Византија изградила своју теорију иконе – одраза, када је у почетку лик удаљен: од свог Прволика неком значајном разликом али који енергијама самога Прволика дозвољава да се у њему одрази и преко њега, оне буду реално присутне. Њима је православље наука а не учење и то своје стање потврђују и сведоче кроз икону у заједници верујућих где свако дело није добро дело ако није учињено Бога ради. Како Свети Василије Велики каже част Лика – иконе прелази на Прволик.