ИЗЛОЖБА РУСКИХ СЛИКАРА

01.12.2017. године у 19:00h, галерија КЦ „Хаџи Рувим“

*Изложба је отворена за посетиоце радним даном до 07.12.2017. године

ИЗЛОЖБА РУСКИХ СЛИКАРА

ИЗЛОЖБА РУСКИХ СЛИКАРАИЗЛОЖБА РУСКИХ СЛИКАРА

Изложба руских сликара окупља уметничке радове из колекције Милутина Ранковића насталих на ликовном каравану “Милутин и пријатељи” у периоду од 2010-2017. године, а добијених разменом са његовим колегама из Москве. Селектори каравана су Стваралачка организација “Млади XXИ” из Москве којим руководи Наталија Костјецка и Српско академско друштво “Византија” из Београда, са арт директором Милутином Ранковићем. Уметници чији су радови представљени на овој изложби, завршили су московске ликовне академије на два најугледнија руска универзитета: Суриковски (носи име по чувеном руском сликару Василију Ивановичу Сурикову) и Глазуновски (оснивач академије је сликар Илyа Глазунов). Суриковски негује импресионизам, а Глазуновски руски реализам. Уметници су чланови савеза уметника Руске федерације и интернационалне уметничке асоцијације при УНЕСЦО-у. Овом изложбом лајковачкој публици представиће се претежно млади руски уметници који негују различите индивидуалне поетике, али се оне ипак дају обухватити сродним стилским матрицама које нам дају координате за разумевање нешто шире слике о кретању руског савременог сликарства млађе генерације. Сликари попут Ирине Зимине, Марије Смољанинове, Ксеније Тимофејеве, Димитрија Дурандина, Анастасије Моргачеве, Анатолија Васиљевича Гончаренка и Екатарине Чигодајеве, својим рафинманом настављају традицију карактеристичну за интернационалну препознатљивост руског сликарства. Међутим, тежње ове генерације уметника, сасвим су другачије од оних великих историјских размаха руске уметности. Ово је мање темпераментно сликарство, које осликава заинтересованост више за атмосферу коју ће произвести и ангажовати сва чула, него за психологију. Ова чулност обезбеђује сликама једну другачију врсту трајности и значаја. Од реалистички донетих пејзажа Димитрија Дурандина, Ксеније Тимофејеве и Екатарине Чигодајеве, до импресионистичких и експресионистичких подухвата Ирине Зимине где густим пастозним намазима боје хитро дочарава замишљени пејзаж, специфичним хоризонталним и дијагоналним кратким потезима кистом који згушњавају атмосферу и њом граде унутрашњи емоционални набој, сваки од ових сликара нуди један посебан приступ и сопствено разумевање уметности који су од драгоценог значаја за стицање представе о формалним и карактер Марија Смољанинова - графичар, сликар и ликовни педагог, један од најбољих графичара Руске федерације. Победник је на недавно одржаном међународном салону графике у Казању где је учествовало 16 земаља и добитник је награде за графику најчувеније московске галерије Третјаковски.

 

Ирина Зимина – типичан представник руских експресиониста, сликар, илустратор и ликовни педагог уметничке школе за младе таленте.
Ксенија Тимофејева – карактеристичан представник руског реализма, академски сликар и ликовни педагог. Најчешће слика пејзаже и мртву природу.
Димитриј Дурандин – један од најбољих пејзажиста млађе генерације Руске федерације.
Анастасија Моргачева – сликар монументалиста и мозаичар. Учествовала је и у изради мозаика за храм Светог Саве у Београду. Њен рад је фигура Св Јована Златоустог, висине 8 метара.
Анатоли Васиљевич Гончаренко – сликар монументалиста и мозаичар. Урадио је хиљаде квадрата мозаика широм Руске федерације, излагао у бројним земљама Европе.
Екатарина Чигодајева – један од бољих представника руског реализма млађе генерације.ним тежњама данашњег руског сликарства.