О нама

Културни центар ,,Хаџи Рувим“ Лајковац основан је 1993. године као јавна установа која обједињује све програме културе у општини Лајковац. KЦ успешно реализује богaт и разноврстан програм који задовољава различите укусе и интересовања лајковачке публике. Такође, континуирано прати актуелне теме, нова књижевна издања, позоришни и биоскопски репертоар, квалитетне уметничке изложбе чиме омогућава креирање адекватних програмских садржаја који код грађана стварају културне навике и у њихову свест уграђују културне вредности и норме.
КО ЈЕ БИО ХАЏИ РУВИМ?
Културни центар носи име Хаџи Рувима, архимандрита манастира Боговађа, рођеног у Бабиној Луци 1752. године код Ваљева, под световним именом Рафаило Ненадовић. Према историјским подацима прво образовање стекао је у манастиру Докмир, а потом се образовао по манастирима Фрушке горе и у Сремским Карловцима. Био је ожењен Маријом Симеуновић и као свештеник је служио у Бабиној Луци. После Маријине смрти се замонашио и као монах добија име Рувим. Године 1784. одлази на хаџилук у Јерусалим, када његово име по повратку са хаџилука добија префикс хаџи-.
Хаџи Рувим развио је значајну сликарску и резбарску делатност, и био је један од последњих великих српских дуборезаца и графичара из XVIII века. Његова уметничка делатност представља спој српске традиционалне и европске каснобарокне уметности, и зато се може рећи да је он одиграо значајну улогу у развоју ликовне културе у Србији крајем XVIII и почетком XIX века. Радио је дрворез са изгледом манастира Крушедола у Срему и сценама из живота Христа и Богородице, а украсио је и многе књиге својим цртежима пером, између осталих ктитора манастира Боговађе на Колубари кнезова Павла и Јована Велимировића. Њихове ликове је реконструисао на основу фресака из 16. века. Враћа се у београдски пашалук након Свиштовског мира и 1795. године постаје архимандрит манастира Боговађа.

 

ПРОСТОРНИ КАПАЦИТЕТИ
Културни центар располаже биоскопско-позоришном салом са 182 места и галеријским простором намењеном ликовнo-изложбеној делатности. Осим просторија за потребе извођења културних програма, члановима секција на располагању је реновирана сала тзв. Старе библиотеке, као и друге просторије које користе грађани у складу са својим интересовањима и активностима у различитим областима уметничког стваралаштва.

ПРИДРУЖИ НАМ СЕ!
Кроз организовање секција из различитих области уметничког изражавања Културни центар омогућује својим грађанима да се креативно изразе, у складу са својим талентима и интересовањима. Под окриљем Културног центра делује више секција: фолклорни ансамбл, мешовити хор и балетска секција.
Фолклорни ансамбл ,,Хаџи Рувим“ Лајковац, под руководством Јелене Поповић и Михаила Петровића успешно представља Културни центар и Општину Лајковац у земљи и иностранству, уз пратњу оркестра Зорана Марковића. Чланови фолклорног ансамбла су разврстани у три старосне групе: први ансамбл, дечији ансамбл и ансамбл ветерана.
Пробе фолклора се одржавају два пута недељно у просторијама Културног центра. Групе првог и дечијег ансамбла имају пробе понедељком и уторком од 18.00 до 21.00 часова, а ветерани петком од 18.00 до 21.00 часова. Фолклорни ансамбл током целе године врши упис нових чланова.

Мешовити хор Културног центра ,,Хаџи Рувим“, у циљу неговања изворне, црквене и популарне музике окупља грађане различитих генерација, који под руководством мр Уроша Степановића развијају свој таленат и успешно чувају од заборава драгоцено народно музичко стваралаштво. Пробе хора се одржавају једном недељно у трајању од 90 минута. Мешовити хор током целе године прима заинтресоване нове чланове.

Успешан рад у оквиру Културног центра остварује  Балетски студио ,,Идеа“ из Обреновца, који из године у годину окупља све више лајковачких малишана. Њихови наступи су веома запажени, како у земљи, тако и у иностранству, а самим тим и успеси које постижу на разноврсним домаћим и међународним фестивалима. Године њиховог квалитетног рада посебно су обележили наступи на манифестацијама ,, Дани Лајковца“ и ,,Улица отвореног срца“, а посебно је уприличен и њихов годишњи концерт.

Осим поменутих секција, Културни центар на велико задовољство великог броја талентованих полазника, из године у годину, успешно организује Малу школу глуме, у виду драмских радионица које се одржавају сваке суботе током пролећа и јесени. Резултати рада младих глумаца презентују се публици на крају сваке сезоне у виду јавних часова, на обострано задовољство.

 

ПОСЕТИ НАС!

Културни центар ,,Хаџи Рувим“ је организатор и домаћин више традиционалних манифестација:

Дани Лајковцавишедневна манифестација која се организује крајем јула поводом обележавања градске славе ,,Огњене Марије“. Програм је широко конципиран и обухвата мноштво разноврсних дешавања са посебним акцентом на музичке концерте. Ово је највећа и најпосећенија манифестација током године, која привлачи велики број посетилаца различитих узраста и интересовања из Лајковца и других градова.

Дан општине Лајковац – свечана академија поводом обележавања Дана железничара, Дана општине и Дана ослобођења, тематски конципирана тако да повезује прошлост, садашњост и будућност Лајковца.

Колубарски вез – традиционална јесења манифестација фолклорног стваралаштва карактеристичног за Колубарски крај и од посебног је значаја за очување локалног идентитета.

Општинска смотра рецитатора „Песниче народа мог“ – традиционално годишње такмичење које се организује крајем марта а намењено је ученицима средњих и основних школа на територији општине Лајковац, запажених од стране својих предметних професора и наставника по израженом глумачком и беседничком таленту.

Поетско – духовни програм поводом Видовдана у знак сећања на догађаје и личности везане за овај велики празник и њихова повезаност са актуелним дешавањима у нашој земљи. Програм је намењен свим јунацима прошлог и савременог доба. Стога су учесници овог програма ученици Средње школе „17. Септембар“ и других лајковачких школа.

Улица отвореног срца Лајковац – представља новогодишњи програм музичко-сценског, забавно-едукативног и хуманитарног карактера,  намењен  првенствено најмлађој публици.

ИЗАЗОВИ!

Културни центар сваке године настоји да понуди нове садржаје у складу са исказаним интересовањем грађана општине Лајковац и расположивим финансијским средствима, па у складу са тим периодично организује ликовне, музичке и друге разноврсне радионице…

Један од највећих изазова Културног центра у будућности јесте да својим програмима привуче што већи број грађана којима треба пробудити жељу за позитивним променама у домену културе.

Рад наше установе додатно се унапређује успешном сарадњом са свим установама које се баве образовном и културном делатношћу, како на територији општине Лајковац, тако и са установама суседних и других општина.