СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ ЛАЈКОВАЦ И ОТВАРАЊЕ БАЗЕНА

Поводом Дана општине у Лајковцу је данас отворен пливачки базен и први пут додељена општинска годишња признања истакнутим појединцима и организацијама. Дан општине се обележава у знак сећања на пролазак првог воза кроз Лајковац 16. септембра 1908. године и почетак развоја варошице.Великом инвестицијом општине Лајковац Колубарски округ је добио први затворени базен – oбјекат величине 2.000 квадратних метара, са великим базеном димензија 33 са 25 метара и дечјим од 25 са осам метара, уз све неопходне пратеће садржаје. Њиме ће управљати општинска Установа за спорт и омладину, која руководи и Халом спортова, тениским теренима и стадионима фудбалских клубова Железничар и Задругар. Заједно са отвореним одбојкашким, кошаркашким и мини пич теренима, овај део Лајковца представља прави спортско-рекреативни центар.
На свечаној академији, одржаној испред капиталног објекта, председник општине Лајковац Андрија Живковић је рекао:
– За само годину дана већ трећи пут отварамо објекте који су постали симбол наше мале општине. Прошлог 16. септембра отворили смо потпуно реконструисану зграду ОШ „Миле Дубевић“ у Бајевцу, у априлу ове године потпуно реконструисану средњу школу „17. септембар“, уз помоћ Канцеларије за јавна улагања Владе Србије и подршку председника Александра Вучића, и данас, после неколико камена темељаца крајем 20. и почетком 21. века, коначно пружамо прилику грађанима Лајковца и колубарског краја да читаве године користе базен у Лајковцу. Лајковац је последњих година постао синоним за одбојку, уз прелепу спортску халу отворену 2015. године, тако да се надам да ће и овај објекат изнедрити нове шампионе. Не заборавите да је у спорту најважнији тимски рад, без којег нема резултата, тако да честитам свим сарадницима и свима вама који сте веровали у овај пројекат.
Скупштинском одлуком, а на предлог комисије, први пут у историји општине Лајковац су додељене повеље и плакете истакнутим појединцима и организацијама. Повеља за изузетан допринос развоју српске књижевности и афирмацији Лајковца у земљи и иностранству припала је књижевнику Радовану Белом Марковићу. Плакета и новчана награда у износу од 100.000 динара додељена је КОВИД амбуланти Дома здравља Лајковац за значајан допринос превентивном лечењу и заштити здравља становништва општине Лајковац. Плакете у различитим областима припале су и: Одбојкашком клубу „Железничар“ за изузетне резултате и афирмацију Лајковца у области спорта; Црвеном крсту Лајковац за изузетне хуманитарне акције; предузећу „Агро-Тара“ за хуманост и друштвено одговоран однос према локалној заједници; постхумно спортском раднику Обрену Радовановићу из Стрмова за значајан допринос унапређењу услова за развој спорта; и Ивани Милошевић, ученици четврте године Ваљевске гимназије, за постигнуте резултате током школовања.
У име добитника јавних признања захвалио се књижевник Радован Бели Марковић:
– Пола века овде стојећи писац разастире и на белу ледину, на ледену белину пусте хартије расејава овакве слике претворене у црна словеса, па су тако, као светлаци пред очима, толике године минуле – до овог часа, кад се примам Високог признања, Повеље за животно дело Општине Лајковац , која значи и увођење једног Ћелијанца у пуно Лајковчанство, што ће важити од сада па у године. Кратак је живот, али је дугачка Лајковачка пруга!
У уметничком програму свечане академије учествовале су чланице певачке етно групе из Ваљева (Мила Павловић, Милена Урошевић, Ивана Стојновић, Теодора Јовић и Иван Павловић) и музички трио „Аморозо“ који чине професорке Даница Крунић, Александра Миливојевић Јоцић и Александра Ђедовић. Програм је водила глумица Ангелина Лукић.
Пресецањем врпце базен су отвориле одбојкашице „Железничара“, а прве су запливале чланице Спортског клуба за синхроно пливање „ТЕНТ“ из Обреновца, изводећи кратку акробацију.

ОБЈАВЉЕНО: 16.9.2021.