У Галерији Културног центра „Хаџи Рувим“ отворена је изложба „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења“, на којој су изложени радови монахиње Марије (Антић) из манастира Рођења светог Јована Крститеља у Јасеновцу, поново подигнутом на месту највећих страдања у истоименом логору у некадашњој Независној држави Хрватској. Изложени радови настали су, према речима мати Марије, као „монашко рукодеље“, а Лајковчани их могу погледати до 19. маја.

Монахиња Марија по образовању је технолог – инжењер заштите животне средине. Монашки живот започела је у Благовештењом манастиру Бешка на једном од острва Скадарског језера. Ту је почела и да слика. Са делом бешког сестринства, а по благослову покојног митрополита црногорско-приморског Амфилохија (Радовића), од 2016. је на послушању у Јасеновачком манастиру, у коме је и седиште Епархије славонске.

Директор лајковачког Културног центра Милутин Ранковић је изразио велико задовољство што је ова јединствена изложбена поставка пред лајковачком галеријском публиком, нагласивши да то није случајно и да је директно са Калемегдана, из београдског Педагошког музеја стигла на право место, на коме ће са пијететом бити пропраћена.

Александра Танић, историчар уметности је на отварању изложбе дуго и надахнуто говорила о изложеним радовима и између осталог нагласила:

“Желећи да представи реалне догађаје који су се у Јасеновцу догодили, ауторка је користила различите изворе информисања. Неке од слика су настале као ликовна интерпретација сећања људи који су као деца били заробљеници у логору Јасеновац и са којима је монахиња лично разговарала, док су неке настале као резултат вишемесечног истраживања филмских и писаних сведочанстава о Јасеновцу. На радовима је представљен свакодневни живот у манастиру, сестринство манастира, страдање мученика и ауторкино виђење мученика у светлости Васкрсења, „а не у пролазности и смрти“. Сматрајући да невино страдале треба доживљавати као наше молитвенике пред Богом, ауторка истиче да су они „највећи дар нашем народу за наше грехе“. Користећи различите иконографске предлошке српске и руске иконописачке традиције као полазишне тачке, она ове обрасце преводи у један субјективнији ликовни израз и инкорпорира их у готово илустративан карактер својих радова који настаје на трагу наивног сликарства. Чини се да управо због ове непосредности и једноставности израза, комуникација која се успоставља са посматрачем постаје снажнија и читљивија.”

Изложбену поставку је организовало манастирско сестринство уз помоћ Зорице Ковачев из Београда, која је приређивач књиге „Сећање не сме да стане”, а посвећена је страдању новомученика српских. Зорица Ковачев је говорила.на отварању изложбе у Лајковцу о радовима мати Марије. Након што је присутнима појаснила сва три сегмента ове изложбене поставке, говорила је стрпљиво и о свакој слици понаособ. Овом приликом, директор КЦ “Хаџи Рувим” Милутин Ранковић уручио је Зорици Ковачев захвалницу за дугогодишњу успешну сарадњу.

Книга утисака која прати ову изложбену поставку на свом путешествију кроз регион била је на располагању и посетиоцима у Лајковцу. Посетиоци такође имају прилику да по симболичној цени купе минијатуре из овог циклуса, а сав приход од продаје иде манастиру у Јасеновцу.

Изложбена поставка „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења“, која садржи двадесет шест дела, биће доступна јавности у Лајковцу до 19. маја.