У среду представа „Славне српске војводе“

У организацији Културног центра “Хаџи Рувим”, у среду 28. фебруара од 19 часова у Градској кући у Лајковцу биће одиграна представа „Славне српске војводе“ аутора др Миће Живојиновића, у режији првака Народног позоришта у Београду Бошка Пулетића. У представи играју глумци Народног позоришта у Београду Лепомир Ивковић и Димитрије Илић.У улози наратора појављује се аутор др Мића Живојиновић.

Овај сценски програм Културни центар “Хаџи Рувим” организује поводом 229 година државности и 119 година од Колубарске битке.

Представа је настала на основу књиге пуковника у пензији Миће Живојиновића „Живот преточен у памћење“, коју је драматизовао Бошко Пулетић. У питању је историјска драма која настоји да прикаже ликове и дела славних војвода Живојина Мишића и Степе Степановића пратећи хронологију њиховог ратног и личног пријатељства кроз историјске догађаје – од атентата у Сарајеву, преко битака на Церу и Колубари, до пробоја Солунског фронта, ослобођења поробљене отаџбине и стварања прве Југославије.

Живојиновић је у више наврата напомињао да је у разговору са породицом војводе Мишића дошао до неких детаља које историја још није разоткрила. За војводу Мишића каже, да је један о ретко часних официра који је предводио Колубарску битку и поразио три царства – Аустроугарско, Бугарско и Немачко.

Војводу Степу Степановића, у представи која је већ одиграна преко стотину пута, глуми Лепомир Ивковић, који је рекао да ова драма има и едукативан карактер и додао: „Овом представом глумци ће покушати, кроз уметнички чин, да прикажу славне личности српске историје, који су пронели славу херојске српске војске у Првом светском рату и чија се дела не смеју заборавити“.

Представа хронолошки прати развој великог ратног и личног пријатељства двојице горостаса српске историје, Војводе Живојина Мишића и Војводе Степе Степановића. „Поникли са исте класе Војне академије, своје другарство кроз најтежа животна искушења, претворили су у велико лично пријатељство које је трајало до самог краја њиховог живота“.